Știri

Cristiana Gherghe: "Cred că atunci când poți vorbi liber în public ai deja un pașaport către succes!"

Deși a absolvit o facultate cu profil economic, nu cifrele, ci notele muzicale și tușele colorate trase pe hârtie au atras-o întotdeauna. În copilărie, Cristiana Gherghe se visa cântăreață, însă îi plăcea foarte mult să deseneze și să povestească.

Aveam o rutină zilnică care cuprindea un concert în sufragerie, multe desene atent colorate și o plimbare în Parcul Politehnicii, unde mângâiam toți patrupezii cu sau fără stăpân și povesteam oricui dorea sa mă asculte.

Atunci când vorbește despre anii ei de școală, Cristiana se emoționează. Ea povestește cu multă plăcere despre perioada în care a învățat la un colegiu cu predare în limba germană din capitală și, mai mult decât atât își amintește cu drag despre profesoara ei de limba română.

Profesoara noastră, considerată una din cele mai cunoscute scriitoare din România, ne încuraja cu fiecare ocazie sa citim, ne invita la evenimente literare și ne sugera cărți, în funcție de ce știa că place fiecărui elev. Pasiunea cu care ne preda a transformat o clasă întreagă în iubitori de lectură. Îmi voi aminti întotdeauna cu dragoste de această profesoară din doua motive: în primul rând mi-a recomandat ,,Binecuvântați animalele si copiii’’ de Glendon Swarthout, care a devenit cartea mea de suflet; în al doilea rând dezbaterile literare avute la orele ei mi-au sporit interesul pentru comunicare.

Când a mai crescut, Cristiana a fost eleva Școlii de Artă București, secția canto muzică ușoară, iar în prima ei apariție pe scenă nu a cântat, ci a prezentat spectacolul. Nu știm dacă atunci i-a tremurat vocea la microfon, dacă a avut trac înainte să vină în fața publicului, dar știm că a reușit să-i facă pe oameni să zâmbească și pe colegii ei să capete mai mult curaj. Însă Cristiana și-a dorit mai mult. Și-a dorit să învețe să devină un vorbitor autentic și cât mai încrezător.

Acum, la 26 de ani, a ales să se înscrie la IMA pentru a afla și a învăța ce înseamnă să fii jurnalist și cum poți vorbi liber și fără emoții în fața unui public. Toate aceastea pentru că ea vede abilitatea de a comunica eficient ca pe „un pașaport pentru succes”.

Am știut că la IMA voi întâlni persoanele potrivite de la care îmi voi putea însuși aceste deprinderi și că voi avea parte de o experiență bogată de dezvoltare personală.

 

 Chestionar IMA

 

1. Publicația preferată.

Psychologies și Women’s Health. Îmi place sa descopăr lucruri noi despre sănătatea minții și a corpului.

2. Ce citești la cafea?

Articole de lifestyle și știri online. Daca timpul îmi permite (și cafeaua nu se răcește), citesc cărți care mă binedispun prin umor și ironie.

3. Un reportaj la care ai plâns.

„Kids for Sale". Mă întristează profund toate reportajele despre cruzimea fața de copii sau animale.

4. O ancheta care te-a revoltat.

„Worst Place to be a Woman", o investigație despre crimele îndreptate împotriva femeilor din Honduras.

5. Cum priveai știrile în copilărie?

Nu urmăream știrile în copilărie, cel puțin nu ca telespectator activ. De obicei ora de știri a părinților se transforma în ora mea de desen.

6. Ce format de emisiune din afară ai aduce în România?

„Gogglebox", un reality show britanic care prezintă familii și prieteni discutând despre materiale privite la televizor din confortul caselor lor. Aș fi curioasă să aflu care sunt obiceiurile de vizionare TV ale românilor, ce le place sau îi nemulțumește din ce se difuzează pe posturile noastre.

7. Despre ce nu te vezi vorbind la TV?

Cred ca din orice subiect se poate învăța ceva nou și îmi doresc să am o opinie formată despre toate temele care sunt de interes. Relevantă este abordarea, iar eu m-aș baza pe instinctele și valorile mele personale pentru a dezbate un subiect cu profesionalism.

8. Poți face un interviu cu oricine din lume. Pe cine alegi?

Lorne Michaels, producătorul "Saturday Night Live". Este fascinant că de peste 30 de ani reușește să mențină emisiunea în topul preferințelor telespectatorilor pe cea mai competitivă piață de divertisment din lume.

9. Ce reportaj ai face dacă ai avea un buget de 100.000 de euro?

Un reportaj despre cei mai de succes români din afara granițelor țarii. Mi-ar plăcea să descopăr și să prezint povești impresionante de pe fiecare continent.

10. O amintire cu o emisiune TV care nu mai există.

Îmi amintesc de impactul pe care l-a avut „Dansez pentru tine’’. Emisiunea aducea un concept nou pe piața media din România. Eram la liceu când s-a difuzat primul sezon și urmăream cu plăcere dansurile pentru coregrafii și costume.

11. Imaginează-ți că peste 10 ani vei fi o prezentatoare / un prezentator de succes. Ce nu ai vrea să afle presa despre trecutul tău?

Nu aș fi eu, studenta zâmbitoare de la IMA, fără trecutul meu. Nu mă pot gândi la ceva care să intre în categoria „secret’’. Trecutul meu mă reprezintă și cred că este important să trăiești fără regrete.