Știri

A trecut de la dorința de a scrie literatură SF, la cea de a prezenta realitatea

„Ultima parte a trilogiei SF semnată de Alexandra Bota a apărut în librării!”

Așa își imagina Alexandra că se va vorbi despre ea în viitor, astfel sunau visurile ei din copilărie. Își dorea să devină autoare de romane SF și fantasy, pe ale căror pagini voia să apara benzi desenate create tot de ea. Își dorea să scrie povestiri asemănătoare cu cele pe care le citea și să nu-și lase talentul la desen să se risipească, ci să-l împletească între paragrafele cărților ei.

Cu toate acestea, viitorul ei i-a pregătit ceva diferit. La 17 ani, Alexandra și-a dat seama că singurele știri cu care și-ar dori să aibă de-a face în viitor sunt cele pe care le scrie și le prezintă ea. A realizat că vrea să vină la IMA și să înceapă să muncească pentru cariera ei în televiziune.

Dacă la 17 ani am privit IMA ca o provocare, acum o privesc ca pe o treaptă în meseria pe care mi-o doresc. Cred că a face un jurnalism corect este esențial acum, în societatea românească și vreau să învăț de la oamenii care fac acest tip de jurnalism.         

A așteptat să termine liceul și planurile ei s-au schimbat, a ales să mearga la Facultatea de Drept, la sfaturile familiei. Însă, nu a vrut să renunțe la pasiunea ei pentru scris și lectură, așa că s-a înscris și la Facultatea de Litere. În tot acest timp, în mintea Alexandrei a rămas ideea că drumul ei, de fapt, trece prin platouri TV, prin camere de filmat și prin ecrane. Așa că, nu și-a abandonat visul și acum știe că tot ce a învățat în aceste două facultăți vor contribui în mare măsură la cariera ei de jurnalist, pentru care acum, la 24 de ani a făcut primul pas devenind student IMA.

Cred că dacă te menții dedicat și responsabil față de ceea ce îți dorești, poți ajunge acolo unde vrei; iar unde vreau eu să ajung este la nivelul unui jurnalist integru și profesionist.

 

Chestionar IMA

 

1. Publicația preferată.    

Historia.

2. Ce citești la cafea?  

Fie știri, fie continui cartea pe care o citeam cu o seară înainte.

3. Un reportaj la care ai plâns.  

Am văzut atât de multe lucruri groaznice la TV, încât m-am imunizat, cred. Mă tulbur, dar nu mai plâng.

4. O anchetă care te-a revoltat.  

„Poftiți la România!” - În premieră cu Carmen Avram.

5.  Cum priveai știrile în copilărie?  

Familia mea pune preț pe informare, așa că le urmăream zilnic (chiar dacă, fiind copil,  unele știri îmi „zburau” pe deasupra capului).

6. Ce format de emisiune din afară ai aduce în România? 

The Daily Show (indiferent dacă este prezentată de Jon Stewart sau de Trevor Noah), un news satire ce rulează pe Comedy Central.

7. Despre ce nu te vezi vorbind la TV? 

Nu mă văd vorbind despre ceva ce nu poate fi verificat din mai multe surse.

8. Poți face un interviu cu oricine din lume. Pe cine alegi?  

Pe Henry Kissinger (și repede, cât încă mai pot, că are 93 de ani) sau pe Bernie Sanders.

9. Ce reportaj ai face dacă ai avea un buget de 100.000 de euro?  

Un reportaj despre emergența partidelor extremiste în Occident, pe fondul sentimentelor de frică sau de xenofobie. 

10. O amintire cu o emisiune TV care nu mai există.  

O amintire dragă din Cretacicul matinalelor – urmăream cu bunica mea când aveam șapte ani – Dimineața devreme cu Mircea Badea și Teo Trandafir.

11. Imaginează-ți că peste 10 ani vei fi o prezentatoare de succes. Ce nu ai vrea să afle presa despre trecutul tău? 

Nu am nimic în trecutul meu de care să-mi fie rușine.