Contact    

Cat te costa sa studiezi in strainatate?

postat in: Ştiri, la: 06 martie 2012

Costurile de trai reprezinta o preocupare pentru parintii copiilor care vor pleca la studii in strainatate. Pe langa taxa de scolarizare, se adauga si costurile chiriei, costuri pentru mancare sau pentru activitati din timpul liber. Bugetele au fost calculate de catre studenti din Marea Britanie, Olanda, Suedia si Danemarca. Informatii suplimentare despre taxele de scolarizare, oportunitati de finantare si costurile de trai pentru studiul in strainatate pot fi gasite la RIUF, Romanian International University Fair, pe 17-18 martie la Bucuresti, pe 20 martie la Timisoara si pe 22 martie la Iasi.

This movie requires Flash Player 9

Cazarea
Una dintre principalele griji ale unui student care va studia in strainatate este unde va locui. Fie ca traieste in camin sau intr-o camera inchiriata, valorile sunt diferite, in functie de tara, oras sau tipul camerei. In Marea Britanie, de exemplu, chiria variaza intre 250 si 500 de lire pe luna (aproximativ 300-600 euro), in functie de oras, in timp ce in Suedia o camera pentru studenti valoreaza 3250 SEK (in jur de 370 de euro). In Olanda chiria privata poate sa ajunga si pana la 800 de euro, iar in Danemarca inchirierea unei camere poate costa de la 2200 DDK (aproape 250 de euro) pana la 4000 DDK (in jur de 550 de euro). De cele mai multe ori, internetul si alte utilitati sunt incluse in plata chiriei.

Alimentatia
Locul secund in ceea ce priveste ponderea din totalul de cheltuieli este ocupat de costurile cu mancarea. Aici pot fi alocate sume cuprinse intre 300 si 700 de euro, in functie de tara si mod de viata. Majoritatea studentilor care merg la studii in strainatate prefera sa cumpere produse alimentare din supermarketuri care ofera preturi mici (cum ar fi Lidl sau Aldi) si sa-si prepare singuri mancarea. In Olanda, o portie de mancare la cantina costa intre 4 si 5 euro, iar cei care isi gatesc cheltuie in jur de 30 euro/saptamana. In Danemarca, studentii suporta costuri de 200-500 DKK/saptamana (30-70 euro), in Suedia de aproximativ 90 euro/luna, iar in Marea Britanie de circa 100 lire (120 euro).

Transport si timp liber
Daca distanta catre facultate este mare, transportul va fi o alta preocupare. In Danemarca, un abonament lunar costa 300 DDK (40 de euro), iar un bilet valabil pentru doua zone – 12 DDK (in jur de 2 euro). In Suedia abonamentul pentru transport este un pic mai scump – 400 SEK (in jur de 46 de euro) si are aproape aceeasi valoare ca in Marea Britanie, unde acesta costa 40 de lire (aproape 47 de euro). Cheltuielile pentru transport pot fi insa reduse prin folosirea bicicletei, care este inchiriata cu aproximativ 30 DDK (4 euro) in Danemarca sau cumparata cu circa 40 de lire (50 de euro) in Marea Britanie. Petrecerea timpului liber, unde sunt incluse excursiile si iesirile in oras implica sume ce pot atinge si 100 de lire pe luna in Marea Britanie (aproximativ 16 euro), conform cu stilul de viata individual.

Exista o serie de oportunitati de finantare care pot fi descoperite la RIUF. De exemplu, CITY College-International Faculty of the University of Sheffield ofera 60 de burse cu 50% reducere din taxele de invatamant, 30 pentru programele de Bachelor si 30 pentru programele de master pentru tinerii din Romania care vor merge la studii in Thessaloniki in anul de studiu 2012-2013. University of Sheffield a fost desemnata Universitatea Anului de catre Times Higher Education si va participa anul acesta la RIUF Bucuresti. University of Sheffield va fi prezenta la targ prin intermediul facultatii sale internationale City College din Sallonic-Grecia.

La RIUF, participantii vor primi mai multe detalii despre taxe de scolarizare pentru studiul in strainatate, despre invatamantul gratuit din Danemarca si Suedia sau despre imprumuturile guvernamentale din Marea Britanie si Olanda. Ei pot sa afle toti pasii necesari procesului de admitere in cadrul sectiunii Admission Info Point. De asemenea, cei care vor sa plece la studii in strainatate in anul scolar 2012-2013 pot afla pe loc daca au fost admisi. Detalii si informatii suplimentare pe site.

Mai multe detalii despre targ se gasesc pe www.riuf.ro.

Sustinatorii RIUF sunt: Cinema City, Fun Group si Icar Tours.

Partenerii media ai RIUF sunt: 9 AM, Ambition, Best Resource, Bucharest-guide.ro, Business24, Calendarevenimente.ro, Cariere, Didactic.ro, Ejobs, Evenimente Studentesti, Goingout.ro, Hipo, IQads, Lumebuna.ro, Metropotam, Oops Media, Portal HR, Port.ro, Regielive, Romania Pozitiva, Sapte Seri, Studentie.ro, Vinsieu.ro, Wall-Street, Youmago, Ziare.com.

Parteneri institutionali: British Council, Campus France, DAAD, RATB, Primaria Municipiului Bucuresti, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

Organizatii partenere: AIESEC, Intact Media Academy, GRASP, ISIC, Fundatia Leaders, LSRS, VIP.

Targul RIUF este recomandat de Intact Media Group.

Raluca Apostol
PR si Marketing Manager
0755.075.841
Raluca.apostol@educativa.ro

Comentarii prin facebook

 
Stiri IMA
 
 
Vali Butnaru – spaima cursanților de la IMA

Vali Butnaru – spaima cursanților de la IMA

Citește
 

În prima sa zi de curs de la Intact Media Academy, Vali Butnaru i-a speriat pe studenți. Ei așteptau un tânăr vesel și pus pe șotii. Tânăr este, dar ..nici nu știau ei cât...

George Tănase – de pe băncile IMA, în platoul propriei emisiuni

George Tănase – de pe băncile IMA, în platoul propriei emisiuni

Citește
 

George Tănase este unul dintre absolvenții Intact Media Academy care a reușit. Cum? În primul rând, George a visat. A avut un vis legat de televiziune încă din copilărie. Apoi,...

“Holiday Beauty Session” – Sărbătoarea frumuseţii cu Make-up Academy

“Holiday Beauty Session” – Sărbătoarea frumuseţii cu Make-up Academy

Citește
 

Femeile merită să petreacă în avans Sărbătorile! Aşa s-a şi întâmplat la “Holiday Beauty Session” – o seară aparent obişnuită, transformată într-o petrecere a frumuseţii...

Mirela Vescan, expertul în make-up de la IMA, face parte din echipa de beauty a Indilei!

Mirela Vescan, expertul în make-up de la IMA, face parte din echipa de beauty a Indilei!

Citește
 

Doar două zile îi despart pe fanii români ai Indilei de întâlnirea cu frumoasa artistă, în concertul de la Sala Palatului din Bucureşti. Din echipa de beauty selectată pentru...

Vezi toate stirile IMA
 
 
Facebook friends
 
 

Fă și tu parte din marea echipă ce împărtăsește experiența unei profesii extraordinare la IMA. Like! :)

 
 
 
 
Sociale