Contact    

Cat te costa sa studiezi in strainatate?

postat in: Ştiri, la: 06 martie 2012

Costurile de trai reprezinta o preocupare pentru parintii copiilor care vor pleca la studii in strainatate. Pe langa taxa de scolarizare, se adauga si costurile chiriei, costuri pentru mancare sau pentru activitati din timpul liber. Bugetele au fost calculate de catre studenti din Marea Britanie, Olanda, Suedia si Danemarca. Informatii suplimentare despre taxele de scolarizare, oportunitati de finantare si costurile de trai pentru studiul in strainatate pot fi gasite la RIUF, Romanian International University Fair, pe 17-18 martie la Bucuresti, pe 20 martie la Timisoara si pe 22 martie la Iasi.

This movie requires Flash Player 9

Cazarea
Una dintre principalele griji ale unui student care va studia in strainatate este unde va locui. Fie ca traieste in camin sau intr-o camera inchiriata, valorile sunt diferite, in functie de tara, oras sau tipul camerei. In Marea Britanie, de exemplu, chiria variaza intre 250 si 500 de lire pe luna (aproximativ 300-600 euro), in functie de oras, in timp ce in Suedia o camera pentru studenti valoreaza 3250 SEK (in jur de 370 de euro). In Olanda chiria privata poate sa ajunga si pana la 800 de euro, iar in Danemarca inchirierea unei camere poate costa de la 2200 DDK (aproape 250 de euro) pana la 4000 DDK (in jur de 550 de euro). De cele mai multe ori, internetul si alte utilitati sunt incluse in plata chiriei.

Alimentatia
Locul secund in ceea ce priveste ponderea din totalul de cheltuieli este ocupat de costurile cu mancarea. Aici pot fi alocate sume cuprinse intre 300 si 700 de euro, in functie de tara si mod de viata. Majoritatea studentilor care merg la studii in strainatate prefera sa cumpere produse alimentare din supermarketuri care ofera preturi mici (cum ar fi Lidl sau Aldi) si sa-si prepare singuri mancarea. In Olanda, o portie de mancare la cantina costa intre 4 si 5 euro, iar cei care isi gatesc cheltuie in jur de 30 euro/saptamana. In Danemarca, studentii suporta costuri de 200-500 DKK/saptamana (30-70 euro), in Suedia de aproximativ 90 euro/luna, iar in Marea Britanie de circa 100 lire (120 euro).

Transport si timp liber
Daca distanta catre facultate este mare, transportul va fi o alta preocupare. In Danemarca, un abonament lunar costa 300 DDK (40 de euro), iar un bilet valabil pentru doua zone – 12 DDK (in jur de 2 euro). In Suedia abonamentul pentru transport este un pic mai scump – 400 SEK (in jur de 46 de euro) si are aproape aceeasi valoare ca in Marea Britanie, unde acesta costa 40 de lire (aproape 47 de euro). Cheltuielile pentru transport pot fi insa reduse prin folosirea bicicletei, care este inchiriata cu aproximativ 30 DDK (4 euro) in Danemarca sau cumparata cu circa 40 de lire (50 de euro) in Marea Britanie. Petrecerea timpului liber, unde sunt incluse excursiile si iesirile in oras implica sume ce pot atinge si 100 de lire pe luna in Marea Britanie (aproximativ 16 euro), conform cu stilul de viata individual.

Exista o serie de oportunitati de finantare care pot fi descoperite la RIUF. De exemplu, CITY College-International Faculty of the University of Sheffield ofera 60 de burse cu 50% reducere din taxele de invatamant, 30 pentru programele de Bachelor si 30 pentru programele de master pentru tinerii din Romania care vor merge la studii in Thessaloniki in anul de studiu 2012-2013. University of Sheffield a fost desemnata Universitatea Anului de catre Times Higher Education si va participa anul acesta la RIUF Bucuresti. University of Sheffield va fi prezenta la targ prin intermediul facultatii sale internationale City College din Sallonic-Grecia.

La RIUF, participantii vor primi mai multe detalii despre taxe de scolarizare pentru studiul in strainatate, despre invatamantul gratuit din Danemarca si Suedia sau despre imprumuturile guvernamentale din Marea Britanie si Olanda. Ei pot sa afle toti pasii necesari procesului de admitere in cadrul sectiunii Admission Info Point. De asemenea, cei care vor sa plece la studii in strainatate in anul scolar 2012-2013 pot afla pe loc daca au fost admisi. Detalii si informatii suplimentare pe site.

Mai multe detalii despre targ se gasesc pe www.riuf.ro.

Sustinatorii RIUF sunt: Cinema City, Fun Group si Icar Tours.

Partenerii media ai RIUF sunt: 9 AM, Ambition, Best Resource, Bucharest-guide.ro, Business24, Calendarevenimente.ro, Cariere, Didactic.ro, Ejobs, Evenimente Studentesti, Goingout.ro, Hipo, IQads, Lumebuna.ro, Metropotam, Oops Media, Portal HR, Port.ro, Regielive, Romania Pozitiva, Sapte Seri, Studentie.ro, Vinsieu.ro, Wall-Street, Youmago, Ziare.com.

Parteneri institutionali: British Council, Campus France, DAAD, RATB, Primaria Municipiului Bucuresti, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

Organizatii partenere: AIESEC, Intact Media Academy, GRASP, ISIC, Fundatia Leaders, LSRS, VIP.

Targul RIUF este recomandat de Intact Media Group.

Raluca Apostol
PR si Marketing Manager
0755.075.841
Raluca.apostol@educativa.ro

Comentarii prin facebook

 

Media Training – Public Speaking
 
Stiri IMA
 
 
O nouă serie de prezentatori TV a absolvit IMA săptămâna aceasta

O nouă serie de prezentatori TV a absolvit IMA săptămâna aceasta

Citește
 

Cea de-a 13-a serie de Prezentatori TV a terminat săptămâna aceasta IMA. O parte dintre ei deja au avut primele lor live-uri și reportaje și sunt pregătiți să-și înceapă...

Elevele Mirelei Vescan au devenit, la rândul lor, make-up artişti!

Elevele Mirelei Vescan au devenit, la rândul lor, make-up artişti!

Citește
 

Machiajul se ridică la rang de artă atunci când este făcut de profesionişti. Mirela Vescan împreună cu elevele ei de la IMA demonstrează asta la fiecare eveniment la care participă.  O...

IMA Star o prezintă pe Alina Clim

IMA Star o prezintă pe Alina Clim

Citește
 

Alina a absolvit cursul de Prezentator de la IMA în iunie 2015, seria a 12-a. La doar o lună de la absolvire, ea face parte din proiectul IMA Star – proiect ce i-a dat șansa să...

IMA Star  o prezintă pe Delia Ionescu

IMA Star o prezintă pe Delia Ionescu

Citește
 

Delia a absolvit cursul de Prezentator de la IMA în iunie 2015, seria a 12-a. La doar o lună de la absolvire, ea face parte din proiectul IMA Star – proiect ce i-a dat șansa să...

Vezi toate stirile IMA
 
 
Facebook friends
 
 

Fă și tu parte din marea echipă ce împărtăsește experiența unei profesii extraordinare la IMA. Like! :)

 
 
 
 
Sociale