Cariera ta

Robert Kiss

Robert este unul dintre pionierii IMA și, totodată, unul dintre bursierii acestor cursuri. Participarea la concursul „Dezbate România” i-a adus propunerea de a deveni cursant IMA, lucru care, spune el, a consolidat temelia carierei lui în televiziune. Acum, Robert Kiss este reporter la Antena 3.

 

1. Cum și când ți-ai dat seama că îți dorești o carieră în televiziune?

Cred că atunci când mi s-a oferit șansa unei cariere în televiziune. Acela a fost momentul în care am conștientizat că trebuie să fiu capabil să fac asta. Aveam cumva confirmarea că nu am de ce să mă tem, confirmare venită de la oamenii care mi-au fost traineri și prieteni la IMA. Și dacă vreți un motiv serios pentru care să încercați experiența IMA, cred că asta e cel mai important, calitatea oamenilor. Nu am venit la cursuri cu gândul la o carieră, ci cu mintea deschisă la lucrurile interesante pe care le pot afla despre oamenii de la TV și despre modul în care funcționează o redacție. Deschis pentru a învăța o grămadă de lucruri noi și pregătit pentru orice oportunitate. În cazul meu, cariera m-a găsit pe mine.

2. De ce te-ai decis sa urmezi cursurile IMA?

Din curiozitate. Am cunoscut o parte dintre oamenii care erau implicați în proiectul IMA prin intermediul concursului „Dezbate România”, organizat de Fundația Dan Voiculescu. După „Dezbate România” mi s-a oferit oportunitatea de a participa la cursurile IMA și eram convins că va fi o experiență foarte tare. Nu m-am înșelat nicio clipă.

3. Care a fost cea mai mare provocare în cele trei luni de cursuri la IMA?

Îmi amintesc cu drag de cursurile profesorului Vasas. Cea mai mare provocare era să ajung la cursurile lui. Era mereu primul curs, iar eu veneam după 2 ani de master în care cursurile se țineau seara. Spiritul meu matinal era rătăcit de ceva timp. La cursurile domnului Vasas, nu doar că erai nevoit să ajungi la timp, ci erai obligat să-ți aduni toate gândurile, împrăștiate care mai de care la ora aia, și să faci față unui test de cultură generală, la primele ore ale zile. Paradoxal, fiecare curs era o provocare superbă, care îți dezgheța creierul din amorțeala matinală. La capitolul provocări aș trece și proiectul final. M-am stresat destul de mult să găsesc un subiect interesant și să realizez materialul cât mai interactiv și inteligent cu putință.  

4. De ce ai sfătui pe cineva care își dorește o carieră în televiziune să urmeze IMA?

Pentru că este locul în care sigur cunoști oameni minunați. Oameni gata să te învețe, să te îndrume și să își ofere o șansă. Televiziunea este un domeniu pe care îl poți învăța doar de la cei care fac asta, doar de la cei care sunt gata să își împărtășească experiența. Oricare ar fi bagajul tău de cunoștiințe, experiența reală, trăită, cu o cameră în față și cu un microfon în mână este total diferită față de orice senzație ai trăit. La IMA poți să trăiești asta. Poți să simți asta.

5. Cum te-a ajutat experiența IMA în jobul pe care îl ai în prezent?

Foarte simplu. Mi-a facilitat accesul la el. Dacă nu făceam IMA, nu aveam jobul pe care îl am în prezent. Cu siguranță nu făceam asta acum. E bine, e rău, habar n-am. IMA pune o bază, temelia de la care poți să construiești. Locul din care, cu bagajul de informații pe care îl aduni în trei luni, poți să pleci la drum. Înveți să vorbești corect, să își stăpânești emoțiile, să te descurci în diverse situații în care atenția ta este distrasă și, cel mai important, înveți abecedarul unei redacții de știri. Ce este o știre, cum se scrie o știre, care este fluxul știrilor într-o redacție și cum funcționează sunt întrebări la care primește răspunsurile căutate.

6. Care este cea mai mare dorință pentru cariera ta?

Să fie sănătoasă. Sănătos să fiu și eu.

7. Spune-mi, te rog, ce a rămas memorabil pentru tine de la trainerii pe care i-ai avut.

Oameni mari cu suflet bun. S-au implicat zi de zi și au încercat pe cât posibil să ne împărtășească experiența lor. Din ea înveți, prinzi, furi meserie.